Gerti Bierenbroodspot

De wereld van de Amsterdamse kunstenaar Gerti Bierenbroodspot begeeft zich tussen de ruïnes en monumentale fragmenten van de machtige klassiek Romeinse steden van weleer. Dwalend door archeologische landschappen van het Midden Oosten en rond de Middellandse Zee, geeft de kunstenaar zich over aan de sfeer van vervlogen tijden. Bepakt met verf, inkt, handgeschept papier, water, camera en verrekijker.

 

‘Ik noem mijzelf een Tijdreiziger, omdat ik rondreis in de Antieke Wereld en terugkeer met verhalen in verf, steen, brons en poëzie.’ Op veel plekken is zij waarschijnlijk de laatste hedendaagse kunstenaar die er zo vrijelijk heeft kunnen werken. Veel ruïnesteden zijn inmiddels geheel verwoest, geplunderd of de ziel is gestolen door het massatoerisme.

 

Reizen is een onafscheidelijk deel van haar leven. Maar altijd keert ze terug uit de keizerlijke gebieden.

In haar atelier in Italië of Amsterdam maakt ze haar schilderijen en beelden af voor tentoonstellingen in musea en galeries. ‘Alles wat ik heb gezien, is opgeslagen in mijn hoofd. Daar moet ik naar terug en ik zonder mij dan af, luister dag en nacht naar dezelfde muziek, beantwoord geen telefoon en ben er voor niemand.’ Dit “opgraven” vanuit het visuele geheugen, ziet deze kunstenaar als een ultieme uitdaging.

 

Bierenbroodspot beleeft in feite een persoonlijke Renaissance door de overblijfselen van de Antieke Wereld opnieuw tot leven te brengen. ‘Je moet lef hebben en meester zijn in de materie. Ik maak gebruik van oude pigmenten die ik zelf aanmaak. Ook het hakken en slijpen in albast en marmer en het gieten van brons behoren tot de traditie. Etsen en dichten: alles moet opnieuw worden gedaan, maar dan wel met een originele visie!’

Gerti Bierenbroodspot is één van de meest veelzijdige kunstenaars van Nederland.

 

 

 

Film: Margot Hover, kerker in Ruïne Ravesteyn met werken van Gerti Bierenbroodspot (2019)