Aldenhoven, Jan

Als beeldhouwer werkt Jan Aldenhoven met boomstammen van Europees hardhout. Wanneer een stam van enige omvang is gevonden wordt eerst de schors verwijderd en daarna wordt de stam liggend of staand in een beeld vertaald.

 

Bij zijn intuïtieve beelden zijn de grillige welvingen van een boomstam het uitgangspunt om daar iets mee te doen. Hij zoekt eerst in de mythologie naar verhalen die betrekking hebben op de betekenis van de boom en naar betrokken figuren die hij uit de stam kan halen. Mensen, beesten en/of geesten.
Bijvoorbeeld  “De vier zonen van Horus”: zij zijn uit een Taxusboom gemaakt. In veel culturen, ook in de tijd van de Egyptische Farao's, is dat ‘de boom des doods’.

Bij zijn conceptuele beelden is de menselijke figuur het uitgangspunt. Hij zoekt eerst in de mythologie naar verhalen die betrekking hebben op de betekenis van de boomsoort in relatie met een menselijke figuur. Daarna gaat hij met een model een fotoserie maken van een bepaalde houding. Vervolgens maakt hij met die fotoserie als handleiding een schaalmodel van klei en dat vertaalt hij dan in het groot.
Bijvoorbeeld “Hera”: Zij is van Perenhout gemaakt. De Perenboom was in de Griekse mythologie gewijd aan de godin Hera. Zij was symbool van Vruchtbaarheid.

 

Jan Aldenhoven woont en werkt in Schijndel.

 

Opleiding:

  • BOKV-opleiding op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht
  • MO akten Tekenen en Handvaardigheid op de Academie in Tilburg

Tentoonstellingen:

  • Affordable Art Fair, Amsterdam
  • Vormgevers in hout, Fort Vechten
  • GalandArt, België
  • Het Depot, Wageningen