de Wit-Orobio de Castro, Herma

Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam maakte Herma de Wit-Orobio de Castro een internationale carrière als modeontwerpster. Zij werkte voor onder meer merken in Parijs, Milaan, Antwerpen en had haar eigen label in Amsterdam. Sinds 1999 richt Herma zich op haar grootste passie: de natuur. 

Tijdens haar reizen bezoekt Herma vrijwel altijd een botanische tuin. "Behalve foto's en herinneringen neem ik ook een 'little gem' mee. Dit kleinood bestudeer ik en werk ik in mijn hoofd uit tot een beeld."

In haar poging om zowel de kwetsbare schoonheid van de natuur als haar magnifieke kracht te vangen en over te brengen, vertonen De Wit's bronzen schulpturen, objecten en tekeningen een gestage ontwikkeling van intieme gevoeligheid. 

"De verstilling van de natuur blijft een significante plaats in mijn werk innemen. Met het object 'Sense of security' probeer ik een moment van kalmte, veiligheid en reflectie te bieden. 

In de loop van de jaren werk ik naar meer abstracte en monumentale beelden toe, waarbij het spanningsveld tussen kracht en kwetsbaarheid mij blijft boeien. Daarbij vind ik het ambachtelijke werken fascinerend. Ik deins niet terug voor beton en staal."

 

Herma's oog voor detail en techniek en voorliefde voor abstractie zijn onderscheidende kenmerken van haar werk. Haar sculpturen maken de toeschouwer bewust van de natuurlijke habitat waarin de werken worden geplaatst en waarmee ze een relatie aangaan. 

 

In 2019 heeft Herma een monografie van haar werk in eigen beheer uitgegeven: "Herma de Wit-Orobio de Castro Sculptures an Drawings". Verkrijgbaar bij o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam en via www.hermadewit.nl

 

Opleidingen:

  • Technische School voor Mode en Kleding, Utrecht
  • Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Recente tentoonstellingen o.a.:

  • Galerie Bruijstens Modern Art, PAN Amsterdam 
  • Masterly The Hague, De Haag
  • Pop-Up expositie/boekpresentatie "Herma de Wit-Orobio de Castro Sculptures and drawings", Unfold Prinsengracht, Amsterdam