Herman van Dongen

Herman Van Dongen werkte aanvankelijk figuratief met als thema de mens met zijn emoties en drijfveren. In een volgend stadium ging hij deze menselijke figuren meer abstraheren om uiteindelijk over te gaan naar het zuivere abstracte werk, waarin emotie echter niet ontbreekt.  Architecturale, geometrische, maar ook natuurlijke vormen worden het nieuwe uitgangspunt.

 

Herman houdt van uitdagingen en het ongekende en wil steeds opnieuw experimenteren met materialen en technieken. Hij voelt zich thuis tussen boor-, slijp- en polijstmachines, lasapparatuur, pneumatische hamer en diamantzaag, maar ook hamer en beitel blijven onmisbaar. De meeste beelden worden opgebouwd met kleine elementen om zo tot vorm te komen. Hij laat de materialen spreken in vorm, compositie en textuur en hij creëert niet alleen een eenheid, maar ook een dynamiek en dialoog tussen de verschillende materialen.  Dit alles resulteert in een grote verscheidenheid in zijn werk.

 

‘Zonder titel’ is de titel van al zijn werken. “Als ik het beeld een naam geef, dan dwing ik de toeschouwer om vanuit mijn standpunt naar het beeld te kijken en mijn zienswijze te volgen.  Er zijn echter zoveel andere en mogelijk rijkere interpretaties. Het verbaast me telkens als ik hoor wat mensen zien, voelen en ervaren.”

 

Herman geeft niet zijn interpretatie, maar neemt je graag mee in het verhaal van het proces. Sommige beelden ontstaan vanuit een vaag idee of vanuit de materialen, die soms bij toeval gevonden worden. Het beeld groeit en maakt zichzelf, de beeldhouwer heeft alleen zijn handen geleend. Bij andere werken is alles vooraf doordacht, heel precies bepaald en uitgetekend, moeten de materialen luisteren en zal het eindresultaat worden zoals het vooraf is vastgelegd.

 

Herman Van Dongen woont en werkt in Saint Hubert, prov. Luxemburg, België