Jan Leenknegt

Jan Leenknegt maakt een ontwerp in aquarel op schaal, later bij uitvoering wordt dat op de te maken grootte vergroot. Dit kan een ontwerp zijn voor binnen- of buitenshuis. Het kan een hang-sculptuur zijn, een bas-relief om aan een wand te plaatsen, of een vrijstaand glassculptuur dat gemonteerd wordt op een stenen sokkel in natuursteen. Het glassculptuur wordt op een steen met bouten en moeren bevestigd. Bij ophanging van glassculpturen zijn er ophangpunten voorzien aan het kunstwerk zelf dat dan aan een gespannen stalen kabel wordt opgehangen. Bij een bas-relief wordt het glassculptuur op een 10 tot 20 cm van de wand geplaatst om de lichtinval door het glas te garanderen.
De drager waarin het mondgeblazen glas wordt geplaatst, is van ijzeren smeedwerk. Wanneer het smeedwerk is gerealiseerd, wordt het in een gespecialiseerd bedrijf warm verzinkt, dus ondergedompeld in warme zink om roestvorming te voorkomen.
Een tweede beschermlaag wordt door een ander gespecialiseerd bedrijf aangebracht, namelijk een zwarte coating. Deze coating is een zwarte poeder-verlakking die gebakken wordt op het verzinkte ijzeren frame.
Elke opening in dit ijzeren frame, dat als drager van het glas fungeert, wordt met stukken gekleurd mondgeblazen glas gevuld. Het mondgeblazen glas dat ik gebruik is van hoge kwaliteit en komt uit Frankrijk en Duitsland. De felle kleuren zijn door het gebruik van edele materialen de duurste op de markt. Dit glas wordt met de hand gesneden, juist geslepen en in het ijzeren frame geplaatst met behulp van de beste siliconen.
Jan Leenknegt past deze techniek toe vanaf 1985.