Danielle Henger van Rijssen

Op de academie heeft Daniëlle Henger van Rijssen hele periodes ruimtelijk gewerkt maar uiteindelijk heeft ze zich toegelegd op het schilderen. Toch bleef het “bouwen” kriebelen. Hun huis in Frankrijk, de lange wandelingen in de natuur en de fascinatie voor “trouvailles“ maakten dat zij  opnieuw is gaan experimenteren met materialen.

Deze 3D vormstudies hebben geleid tot een uitnodiging voor het maken van een buitenbeeld voor RORO in Rotterdam! "Het maken van een groot buitenbeeld stond op mijn verlanglijst maar de mogelijkheid om een beeld te maken voor de buitenruimte in Rotterdam is exceptioneel, dus daar ben ik met veel enthousiasme in gestapt. Ik wist direct welk beeld ik in het groot wilde maken, alleen hoe, dat was een intensieve zoektocht. Ik geloof erin dat materiaal en techniek zich aandienen wanneer een beeld het nodig heeft, dus ik heb het werken met keramiek en hout weer opgepakt en eigen gemaakt resulterend in Het Monument voor de Moed en het Monument voor de Liefde".

Het 3D proces is onomkeerbaar ingezet en enkele (kleinere) nieuwe werken zullen ook op Ravesteyn geëxposeerd worden.

Het Monument voor de Moed is gemaakt van Frans eikenhout en winterhard aardewerk. Het hout geeft het beeld leven in combinatie met de “trotse” kap van keramiek.

Het Monument van de Liefde is ook gemaakt van Frans eikenhout in combinatie met RVS. De combinatie hout met de rode rvs “harten” geeft een statig beeld. De beelden zijn groot, solide en imposant, vandaar de keuze voor de benaming Monumenten.

"Ik maak omdat ik wil vertalen, het ontsluiten van tot dan toe onzichtbare beelden.

Wanneer ik ga werken probeer ik een open geest te houden met zo weinig mogelijk vooropgezette Ideeën zodat er “iets kan ontstaan”, uit niets iets maken. Op een intuïtieve manier zoek ik naar de essentie van een beeld. Het zoeken (vooral vinden eigenlijk) naar iets wat blijft “haken”. Mijn werk kun je zien als sporen van herinneringen, niet alleen uitgaan van visuele dingen maar vooral van ‘gegevens’ die geen directe tastbare vorm hebben".