Peter van Tilburg

De beelden en ruimtelijke vormen die Peter van Tilburg maakt zijn van metaal, en deze worden gespoten in veelal heldere kleuren. Maar hij maakt ook grafisch werk en schilderijen. 

 

Na een jaar Academie Artibus in Utrecht is hij overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam waar hij Culturele Antropologie heeft gestudeerd. Gedurende die tijd heeft hij op diverse ateliers het portretteren en aquarelleren verbeterd. Daarna heeft hij nog een groot aantal cursussen gevolgd in beeldhouwen, modeltekenen, grafische technieken en schilderen.

Peter is lid van het Landelijk Kunstenaarsgenootschap De Ploegh, en de Vereniging van Kempische Schrijvers (en Kunstenaars).

Er staan verscheidene beelden van hem in de openbare ruimte, zoals bij de Universiteit van Tilburg, twee in Hilvarenbeek (Brabant), in Abcoude (Utrecht), Geersdijk (Zeeland), en Babberich (Gelderland), alsmede bij bedrijven en in particuliere tuinen. Hij neemt jaarlijks aan veel tentoonstellingen deel; vorig jaar o.a. in de beeldentuin van kunstenaar Leonard Wübbena in Funnix (Duitsland), in 2016 in het Gemeentehuis van Terneuzen, en in 2015 in Beeldentuin Beukenhof (België) en in de Keukenhof.

 

De Engel Die Faalde (2014)

Als bodes van God betonen engelen eer aan de schepping. De engel staat symbool voor het deugdzame in de mens. Wij zouden haar als voorbeeld moeten nemen om te proberen de wereld fatsoenlijk te onderhouden. In de praktijk brengen weinigen daar iets van terecht, veelal als gevolg van het vasthouden aan onwrikbare meningen, rituelen en principes. Dat neemt vaak de overhand op compassie voor het geheel. Ook deze engel maakte een verkeerde inschatting met een noodlottige landing als gevolg. Zij verschoot hierdoor uit schaamte van kleur. De schaamte van de engel duidt op besef hierover en geeft blijk van ten minste enige beschaving.