Rob van der Ven

Rob van der Ven heeft een fascinatie met ambacht, vakkennis en vakkunde. Dit heeft hij verder uitgewerkt bij zijn kunstopleidingen eerst in Tilburg en later op de Rietveld Academie in Amsterdam. Van de vele materialen en technieken die hij tot zijn oeuvre rekent zijn keramiek en glas wel de belangrijkste. Glas in alle denkbare vormen, vlak, verlijmd, gezet, gezandstraald, gebrandschilderd, maar ook warm glas en laboratoriumglas/lampwerk.

 

Als onderwerp is de mens al zo’n 25 jaar zijn drijfveer. De mens als vorm, maar meer nog de mens als handelend wezen. Hij observeert mensen en verwerkt deze observaties in zijn beeldende werken. Dit kunnen bepaalde herkenbare houdingen zijn, maar ook meer verhalende beelden. Niet zelden is de toeschouwer zelf een figurant in zijn complexere werken. Het gaat altijd om het kijken en bekeken worden, een van de meest elementaire beginselen van samenleven. De mensfiguren geeft hij meestal naakt weer, als een vorm van abstractie, de individuele persoonlijkheid verdwijnt daarmee, de Mens is wat overblijft.

 

Naast zijn eigen werk heeft Rob zijn gehele carrière ook werken voor anderen uitgevoerd, kennis en kunde moeten gevoed worden om te groeien. Voor interessante samenwerkingsprojecten is hij altijd te vinden